Нож Сантоку

Ножът Сантоку (SANTOKU) е създаден за първи път в Япония за да бъде удобна алтернатива на традиционният японски нож за кълцане на зеленчуци – Накири. Ножовете Сантоку са подобни на ножовете на готвача в западен стил с няколко ключови разлики в размера и формата си. Когато се купува нож Сантоку, трябва да се търси удобството и лекотата при използване на ножа.

Какво е нож Сантоку? Това е въпрос, зададен от онези, които са прекарали доста време в кухнята: домашният готвач, повече от заинтересованият кулинарен гурман, този, който обича да претърсва магазините за хранителни стоки и да гледа безумно кулинарни предавания.

Когато повечето хора мислят за ножове, обикновено се сещат за ножа на готвача. Ножът Сантоку от друга страна, е много близък и често се бърка с по-младият си братовчед, ножът на готвача.

Презентация на храна

Презентацията на храната е изкуството да се модифицира, обработва, подрежда или декорира храна, за да се подобри нейната естетическа привлекателност. Визуалното показване на храна има голямо значение за много готвачи и консуматори на храна. Става дума не само за декориране на храната, но и за това да я направим по- вкусна психологически за клиентите. Клиентите обичат, когато храната е подредена и сервирана правилно. Това показва стандарта и нивото на ресторанта. Клиентите в Индия особено оценяват качеството и вкуса на дадено ястие, без всъщност да го дегустират въз основа единствено на начина, по който храната им е представена. По този начин представянето на храната е толкова важно, колкото и нейния вкус и аромат. Въпреки, че може да изглежда тривиално, поднасянето и примамливото представяне на храна е изкуство и изисква внимание към детайла. Пропорционирането на храната е от решаващо значение, ако искате да я поставите правилно в чинията. Правилното пропорциониране на ястието е от съществено значение на само за неговата привлекателност, но също така играе важна роля в контрола на разходите, било то в ресторанта или домакинството.

Изберете правилния размер на чинията. Размерът на чинията или купата трябва да съответства на порцията поднесена храна. Изглежда непрофесионално, ако размерът на чинията е твърде малък за сервираната порция храна. Така представено, ястието ще изглежда разхвърляно и претрупано. От друга страна малките порции поднесени в големи чинии изглеждат оскъдни. Можете да оставите сантиметър и половина разстояние между храната и вътрешни ръб на чинията.

Подредба на маса

Сервирането на храна е много повече от просто поставяне на храна върху чиния. Това е кулинарно изкуство. Въпреки това, не е необходимо са ходите на курс, за да научите това. Трябва да използвате приборите за хранене по правилния, за да направите храната си по-привлекателна. Сега ще ВИ дадем някой съвети, които ще Ви помогнат да се справите с минимални усилия.

Как да поставите приборите на масата?

Важно е да разберете, че сервирането на приборите е от решаващо значение за Вашата трапеза. На масата освен прибори за хранене се зареждат, чинии и чаши. Всичко това съвкупно има строго определено място и се нарича етикет на сервиране. Именно етикета на някой хора може да се стори, прекалено строг или не удобен, но в същност подреждането на масата е така измислено, че да е улеснение за човека при хранене. Вилиците се поставят от лявата страна, докато лъжиците и ножовете трябва да са от дясната страна на чинията. Не се сервира лъжица в случаите когато не се сервира супа. От лявата страна на чинията се подреждат на ляво първо вилицата за основното ястие, след това се поставя вилицата за салата и след нея вилица за предястия. От дясната страна на чинията на дясно се подреждат първо ножът за основно ястие, след него лъжица за супа, ако се сервира такава, след нея е ножът за салата и накрая ножът за предястие. Много често за предястие и салата може да се използва един и същ нож. Отпред на чинията се поставят приборите, с които ще се консумира десертът. Лъжичката трябва да бъде над виличката. Върхът на лъжичката сочи на ляво, а върхът на виличката сочи на дясно. Задължително е дръжките на приборите да бъдат поставени е една права линия. Ако се консумира риба, ножът за риба се поставя в дясно на ножа за основно ястие, съответно вилицата за риба се поставя в ляво на вилицата за основно ястие. Приборите за риба са вилица с къси зъбчета, и вдлъбнатина за отстраняване на костите. Ножът за риба е с широко острие под формата на лопатка.

Съдове за готвене

Намаляването на токсините у дома с нетоксични съдове и прибори за готвене се превърна в приоритет за мнозина последните години. Интереса и запознаването на хората именно как да разпознавал качеството и съответно ползата от това в същност е чудесно начало за започване на едно здравословно и по-полезно хранене. Тъй като всички ние прекарваме повече време в нашите кухни и готвим почти за всяко хранене, има смисъл да преоценим избора си и да търсим по-добри и по-здравословни продукти за дома. Инвестирането в безопасни съдове за готвене и кухненски аксесоари, гарантира, че всяка храна приготвена у дома, има положително въздействие върху Вас и здравето на Вашето семейство. Просто казано, почни няма значение дали купувате био храни и ги готвите в и със съдове, които са с ниско качество и токсикират храната. Малко по-надолу ние от DenDom.bg ще Ви представим препоръчани от нас съдове за готвене, кухненски аксесоари и прибори, които препоръчваме за употреба, а сега ще Ви опишем прибори и съдове, които трябва да премахнете от кухните си.