Нож Сантоку

Ножът Сантоку (SANTOKU) е създаден за първи път в Япония за да бъде удобна алтернатива на традиционният японски нож за кълцане на зеленчуци – Накири. Ножовете Сантоку са подобни на ножовете на готвача в западен стил с няколко ключови разлики в размера и формата си. Когато се купува нож Сантоку, трябва да се търси удобството и лекотата при използване на ножа.

Какво е нож Сантоку? Това е въпрос, зададен от онези, които са прекарали доста време в кухнята: домашният готвач, повече от заинтересованият кулинарен гурман, този, който обича да претърсва магазините за хранителни стоки и да гледа безумно кулинарни предавания.

Когато повечето хора мислят за ножове, обикновено се сещат за ножа на готвача. Ножът Сантоку от друга страна, е много близък и често се бърка с по-младият си братовчед, ножът на готвача.

Историята на ножа Сантоку започва в Япония. За първи път се появяват ножовете Сантоку в средата на двадесети век, след втората световна война, като алтернатива на традиционният нож за кълцане на зеленчуци – Накири. Докато запазват височината и правият ръб на Накири, ножовете Сантоку добавят заоблен връх с формата на овчи крак, който олеснява рязането на продуктите и прави ножа универсален, алтернатива на ножа на готвача.

Японският нож Сантоку е по-къс от своите алтернативи в западен стил, варира от 13 см до 21 см на дължина на острието. Проектиран е с по- балансирано разпределение на теглото. Думата Сантоку в същност се превежда като „три добродетели“ – някой казават, че това са – месо, риба и зеленчуци, докато други ги тълкуват, като – кълцане, нарязване, и рязане на кубчета. Независимо, кое трио предпочитате, ножът Сантоку, бързо се превръща в най-популярният кухненски нож в Япония и много скоро след това, намира своя път в ръцете, както на домашни , така и на професионални готвачи по целият свят.

Ножовете Сантоку и ножовете на главният готвач, са толкова сходни, че повечето хора приемат, че са едно и също нещо. И вярно, и двете са Вашият основен кухненски нож, полезен за нарязване, нарязване на кубчета, смилане и кълцане. Разликите се крият в детайлите. Ножът на готвача е малко по-дълъг – 21 см до 26 см от стандартният Сантоку, който е 13 см – 21 см. За да го поставим в перспектива, острието на нож Сантоку е приблизително с дължината на средна длан. Следователно той е по-лек от ножа на готвача, което го прави по-малко плашещ и по-лесен за работа- особено за готвачи с по-малки ръце.

Въпреки по-късият си размер на острието, ножът Сантоку е перфектно балансиран, което иначе липсва при ножовете с по-късо острие. Стоманите от които се изработва Сантоку и в частност японската стомана са по-тежки, което допринася за приятното усещане и добрият контрол при работа с ножа.

Ножът Сантоку има почти напълно прав режещ ръб с по-слабо изразен връх. Това позволява чисто рязане, без заостреният ръб да пречи и свежда до минимум риска от неволно пробиване или дупване. Формата му също го прави чудесен за бързо рязане и кълцане. Тази форма на острието не е удобна и подходяща за продължително рязане в двете посоки – тип люлка. Готварският нож с извито долно острие е много по-подходящ за този вид рязане напред – назад. Освен това има по-остър подобен на меч връх, който е полезен, когато трябва да пробиете хранителни продукти или да разопаковате пакетирани продукти.

Друга ключова разлика между тези ножове е скосяването. Скосяването е финият ъгъл на долната част на ножа, който образува неговия режещ ръб. По принцип, колкото по-остър е ъгълът, толкова по лесно е рязането. Традиционните японски ножове, като Сантоку, имт по-остър ъгъл 12 – 15 градуса и единичен кос, което означава, че острието е заострено само от едната страна. Повечето западни дизайни, включително ножовете на готвача имат двоен скос и обикновено се заточват на 20 – 30 градуса. В процеса на работа, всичко е в това, да можете да нарежете съставките си в правилния размер за готвене. Ножът Сантоку е естествени създаден за рязане на тънки резени месо, морски дарове, сирене, плодове и зеленчуци. Това са по-фините разфасовки, които се срещат в много японски ястия. Широкото му острие, също така предлага удобен начин за загребване на храна от дъската за рязане и поставянето и в купата или съда за готвене.

Ножът на готвача, за разлика от Сантоку предлага малко по-голям обхват на рязане. Способността му да се люлее напред и назад върху извито острие означава, че може да нареже много зеленчуци, доста лесно. Наличието на по-дълго остри и остър връх, също е полезно за разфасоване на меса и птици. Когато става въпрос за това, с изключение на белене, нарязване на хляб или работа с много големи месни кости. Повечето кухненски задачи могат да бъдат изпълнени с тези два ножа.

Ножовете Сантоку обикновено са изработени от неръждаем стомана, но също така се предлагат от керамика или високо въглеродни стомани. Ножовете изработени от високо въглеродна стомана имат своите дългосрочни ползи, по-здрави са, по-издръжливи и остават остри за по дълго време от другият материал.

Острото острие е ключът към всеки добър кухненски нож. Ножовете изработени от високо въглеродна стомана имат по – остро острие, което е голямо предимство за кухненски инструмент, който се използва толкова често, колкото Сантоку. Това ни води до последният фактор – цената на Сантоку. Тъй като е универсален нож, с общо предназначение, той трябва да е достъпен за клиента. Много нови компании са разработили, невероятни, висококачествени кухненски инструменти на достъпни цени и с високо качество, което гарантира дългосрочното им използване в годините.