Подредба на маса

Сервирането на храна е много повече от просто поставяне на храна върху чиния. Това е кулинарно изкуство. Въпреки това, не е необходимо са ходите на курс, за да научите това. Трябва да използвате приборите за хранене по правилния, за да направите храната си по-привлекателна. Сега ще ВИ дадем някой съвети, които ще Ви помогнат да се справите с минимални усилия.

Как да поставите приборите на масата?

Важно е да разберете, че сервирането на приборите е от решаващо значение за Вашата трапеза. На масата освен прибори за хранене се зареждат, чинии и чаши. Всичко това съвкупно има строго определено място и се нарича етикет на сервиране. Именно етикета на някой хора може да се стори, прекалено строг или не удобен, но в същност подреждането на масата е така измислено, че да е улеснение за човека при хранене. Вилиците се поставят от лявата страна, докато лъжиците и ножовете трябва да са от дясната страна на чинията. Не се сервира лъжица в случаите когато не се сервира супа. От лявата страна на чинията се подреждат на ляво първо вилицата за основното ястие, след това се поставя вилицата за салата и след нея вилица за предястия. От дясната страна на чинията на дясно се подреждат първо ножът за основно ястие, след него лъжица за супа, ако се сервира такава, след нея е ножът за салата и накрая ножът за предястие. Много често за предястие и салата може да се използва един и същ нож. Отпред на чинията се поставят приборите, с които ще се консумира десертът. Лъжичката трябва да бъде над виличката. Върхът на лъжичката сочи на ляво, а върхът на виличката сочи на дясно. Задължително е дръжките на приборите да бъдат поставени е една права линия. Ако се консумира риба, ножът за риба се поставя в дясно на ножа за основно ястие, съответно вилицата за риба се поставя в ляво на вилицата за основно ястие. Приборите за риба са вилица с къси зъбчета, и вдлъбнатина за отстраняване на костите. Ножът за риба е с широко острие под формата на лопатка.

В лявата страна над връхчетата на вилиците се поставя плоска чиния за хляб. Върху нея се поставя ножът за масло. В дясно от тази чиния за хляб се намират приборите за десерт. В дясно от приборите за десерт, непосредствено над връхчетата на ножовете – 2 см се подреждат чашите. Чашата за аператив е най-ниско над ножа за предястие, чашата за бяло вино е над чашата за аператив, след нея над ножа за основно ястие седи чашата за червено вино. Чашата за шампанско се поставя в дясно на чашата за червено вино, като трябва да образува триъгълни с чашата за бяло и червено вино. Над приборите за десерт, в дясната им страна се поставя и чашата за вода.

Приборите за плодове са вилица и нож. Ножът е със заострен край и наподобява форма на перо на птица. Вилицата има само две зъбчета. За сладолед се използва плоска лъжичка, подобна на лопатка с едва огънат край.

Има различни ястия, които се сервират с няколко прибора в комбинация. Ние няма да описваме всички, но ще споменем – например телешката супа се сервира с допълнителна чиния, както и нож и вилица. Това се прави за да може да се извади месото и картофите, да се нарежат и да се върнат към бульона. Черешите например се сервират в чиния с отделна малка чинийка и лъжичка за костилки. Има много различни прибори за хранене, които не са широко разпространени, като клещи за раци, игли за раци, щипки за охлюви, нож за стриди и др.

Подредбата на приборите за хранене, определя и реда на тяхното ползване, като се започне от най-външната част, и се стигне до чинията. Това е основният етикет за сервиране. Разбира се в дома или кварталното ресторантче може да се променят подредбите, но на официална вечеря или бизнес вечеря, този етикет спазван, говори много на хората и остава впечатление на култура.