Детайли за продукта

231,00 лв
Каталожен №: 010486
Размер
Цвят
Продукт: Уред за биене на масло 60 л Класик
Каталожен номер: 010486
Материал: Стомана
Налични цветове: Инокс
Машината за биене на масло е предвидена да може да се прави масло в домашни условия или в професионални кухни. Работният механизъм на машината и работният контейнер са изработени от неръждаeма стомана, като са сертифицирани за работа в професионални кухни по всички европейски изисквания и директиви, както и покриват всички изисквания на агенция по храните в България. Този уред на вид изглежда сложен, но на практика е елементарно опростен, за да може да се използва от всеки. Уредът за извличане на масло, работи с напрежение 220 V и има мощност 350 W.
Машината за биене на масло извлича маслото от кисело мляко, както и от прясно мляко за изключително кратко време.
Как става това?
За да приготвим чисто био масло с уреда за извличане на масло е необходимо да приготвим кисело мляко. Този уред събира 60 л мляко, като може да работи и с по-малко количество. След приготвянето на киселото мляко, за предпочитане от домашно мляко – независимо дали е краве, овче, козе или биволско, е необходимо поставянето му в контейнера на машината. Към киселото мляко се добавя студена вода, така, че сместа да има консистенция на гъст айран. Под гъст айран се има в предвид течност със малко по-голяма гъстота от айран закупен от магазина. Няма точна пропорция на водата, която трябва да се добави към киселото мляко, тъй като различните млека имат различена масленост и гъстота. Разреждането се прави на око и по усет. Тъй като машината има въртящ елементи – перка, трябва да се постигне ефект на работа на перкита, така, че да не се тормози мотора на машината и да може да върти консистенцията. След разреждане на киселото мляко в контейнера на машината за биене на кисело мляко, може да се премине към приготвяне на маслото. За целта е достатъчно да се пусне уредът от бутона СТАРТ – СТОП. Така машината започва да върти млякото в контейнера. За извличане на масло от разреденото кисело мляко е необходимо около 20 мин. След пускане на машината, важно е да се постави капака на контейнера и да се провери дренажният маркуч, дали е поставен на мястото си в горната част на уреда за приготвяне на масло. След 15 мин работа на машината е хубаво да се добави малко лед на кубчета. Така се охлажда самата течност в машината и по-лесно се отделя маслото на повърхността. След изтичане на 20 мин, машината се спира от бутона СТАРТ-СТОП. Така преминали 20 мин в биене, маслото от киселото млякото се е отделило и е изплувало на повърхността на контейнера на машината, за което е спомогнал и добавеният лед. Следващата стъпка е да се обере чистото масло от повърхността с помощта на решетъчна лъжица или цедка, както е показано на клипа по-долу. При изваждане на маслото, то може да се поставя в студена вода, за да може по-лесно да се формова на топка. Така отделеното масло е чисто и приготвено за кратко време, без примеси. В същият ред се извлича и масло от прясно мляко, което обаче се затопля преди поставяне в контейнера и не се разрежда с вода. По принцип по добрият вариант на извличане на масло е с употребата на кисело мляко. Готовото масло може да се консумира директно, като се съхранява в хладилник. Маслото може да се съхранява във вода, за по дълго време или просто в кутийка.
Този уред за биене на масло е снабден с мощен елeктромотор, на който има зацепена перка. Изчислението на витлото на перката и специфичното завихряне на киселото мляко в съдът, прави този уред изключително функционален и полезен.
Някой клиенти биха казали, че това е не рентабилен уред и изисква много консумативи. Това, обаче не е така. Извлеченото масло е чист продукт, без никаква химия, който със сигурност не може да закупите от търговските вериги в България. Всички знаят, че кравето масло в магазинната мрежа е скъпо и с лъжливи съставки, които не са от най-полезните за човек. Други клиенти биха попитали, след извличане на маслото от киселото мляко, останалият продукт изхвърля ли се? Не – останалият продукт не се изхвърля, той е мътеница и може да се пие спокойно, като айрян, но не само. Тази мътеница може да се подсири с мая за сирене и да се приготви, отново полезен млечен продукт с високо качество, който е извара или след отцеждане в тензух на тази извара се получава обезмаслено прясно сирене подобно на моцарелата, което няма масленост. Естествено не може да се очаква, че ще стане сирене направено от чисто прясно мляко, но се получава полезен продукт с ниски калории, който не е по-малко полезен от всеки друг млечен продукт, приготвен в домашни условия. Отделно може да се направи кефир, с помощта на кефирено семе. Всички тези продукти получени след тази обработка са домашни и с високо качество, като всичко домашно.
Уредът се почиства лесно с топла вода, а перката може да се почистват след изваждане. Така се поддържа изключително добра хигиена на уредът за извличане на масло.
Машината за биене на масло е снабдена с крачета, които я правят стабилна при работа и не придават вибрации. Електромотора използван в този уред е безшумен и много мощен. За повече информация, може да изгледате клиповете отдолу.