Гастронорми за професионалната кухня

Неръждаеми гастрономи: най-важният съд в професионалната кухня

За какво служат неръждаемите гастрономи?

Неръждаемите гастрономи, често наричани GN контейнери (Gastro Norm), са основен елемент в професионалните кухни. Те служат за съхранение, транспортиране, готвене и сервиране на храни. Изработени от висококачествена неръждаема стомана, тези съдове гарантират дълготрайност, устойчивост на корозия и лесна поддръжка. Неръждаемите гастрономи са незаменими в ежедневната работа на ресторанти, хотели, кетъринг компании и други заведения за обществено хранене.

Къде се използват неръждаемите гастрономи?

Неръждаемите гастрономи намират широко приложение в различни области на хранително-вкусовата индустрия:

  • Ресторанти и кафенета

За съхранение на приготвени ястия и съставки, както и за сервиране на храна на клиентите.

  • Хотели

В бюфети и закуски, където храната трябва да бъде поднесена естетически и безопасно.

  • Кетъринг услуги

За транспортиране на храна до събития и гарантиране на свежестта и качеството й.

  • Училища и болници

За предоставяне на здравословна и безопасна храна на големи групи хора.

  • Фабрики за производство на храни

За съхранение и обработка на суровини и готови продукти.

Материали и съотношение на хром и никел

Неръждаема стомана 18/10

Неръждаемата стомана с марка 18/10 съдържа 18% хром и 10% никел. Хромът осигурява устойчивост на корозия и придава на стоманата блясък, докато никелът повишава устойчивостта на високи температури и подобрява механичните свойства на материала. Гастрономите от този вид стомана са изключително здрави и дълготрайни, като запазват своите качества дори при интензивно ежедневно използване. Те са предпочитани в професионалните кухни заради своята надеждност и устойчивост на агресивни почистващи препарати.

Неръждаема стомана 18/0

Неръждаемата стомана 18/0 съдържа 18% хром и 0% никел. Въпреки липсата на никел, този материал също предлага висока устойчивост на корозия благодарение на съдържанието на хром. Гастрономите, изработени от 18/0 стомана, са по-икономичен вариант, като същевременно предлагат добра издръжливост и хигиеничност. Те са идеални за употреба в заведения, където разходната ефективност е важна, без да се прави компромис с качеството.

Разпространение и популярност на неръждаемите гастрономи

Неръждаемите гастрономи са изключително разпространени в цял свят и са стандарт в професионалните кухни. Тяхната универсалност и множество предимства ги правят предпочитан избор за всяко заведение, което се стреми да предложи най-високо качество на своите клиенти. С популяризацията на висококачествените и здравословни храни, търсенето на надеждни и безопасни кухненски инструменти като неръждаемите гастрономи продължава да расте.

В заключение, неръждаемите гастрономи са неразделна част от модерната кухня, предлагайки ненадмината комбинация от здравина, устойчивост и функционалност. Независимо дали управлявате ресторант, хотел или кетъринг компания, инвестицията в качествени гастрономи от неръждаема стомана ще гарантира, че вашата кухня работи ефективно и хигиенично, удовлетворявайки и най-високите изисквания на вашите клиенти.